Fibercement Cephe Sistemleri
Bu sistem de fasad sistemler grubundadır ve sistemin içinde devamlı hava sirkilasyonu olması nedeniyle binada rutubet oluşumuna izin vermez.
Yüksek aşınma ve darbe dayanımı, düşük su emme özelliği, leke tutmaması, kolay monte edilebilmesi, dış hava şartlarına dayanıklı olması çok sayıda renk ve ebat seçeneğine sahip olmasının yanında, Seramik ve Alüminyum kompozit sistemleri gibi rakiplerine göre, daha ekonomik olması, tercih edilme sebeplerindendir.
Fibercement nedir?
Fibercement levha ilk dönemlerde, selüloz elyafı ile takviye edilmiş çimentolu levhalar olarak geliştirilmiştir.
Çatı malzemesi olarak üretilen levhaların haricinde sadece selüloz elyafı kullanılarak üretilmekte olan
fibercement levhalar özellikle iç ve dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılmak üzere düz levha formunda
ve farklı yüzey görünümüne sahip olarak pazara sunulmaya başlanmıştır.
Bu alanda yapılan en son yeniliklerle fibercement olarak bilinen; yapıların her türlü iç ve dış cephe kaplamalarında kullanılan,
otoklavda (Basınçlı buhar ile yapılan ve aslında sterilizasyonda kullanılan cihaz) sertleştirilmiş, düz, ahşap, doğal taş gibi bir çok yüzey görünümüne sahip doğal lifli çimento esaslı levhalar da üretilmeye başlanmıştır.
Kısaca ‘’elyaf takviyeli çimento levha’’ olarak tanımlanabilecek fibercement levhalar, içerik olarak doğal elyaf, mikronize edilmişsilika ve çimento ile hazırlanan hammaddenin özel bir makinada levhalar haline getirilmesi ve daha sonra otoklavlanması ile elde edilir.